top of page

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT

לשילוב CBT בטיפול רגשי יש יתרונות רבים.

 

סי בי טי (CBT) היא גישה פסיכולוגית המגייסת את ההכרה (החשיבה וההבנה) לצורך שינוי בתפישת המציאות וההתנהגות שעוצבו מהילדות ואינם יעילים בהווה.

 

בילדות נרכשו מחשבות אוטומטיות ובמשך השנים העמיקו את השפעתם. מחשבות אלו "נחרשו" כמו נתיב צר שוב ושוב. למשל כשאני משועממת או מתוסכלת בא לי משהו מתוק (מחשבה אוטומטית שמתוק ינחם אותי), או כשאני מכירה אנשים חדשים כדאי לי להיזהר (מחשבה אוטומטית שכדאי לי להיות חשדנית), או אם אני מרגישה ביקורת מהשני, אני לא יכולה לשאת זאת (מחשבה אוטומטית שאם מבקרים אותי אני לא שווה) - כך המטופל מביא דוגמאות מחייו.

 

בשלב הראשון דרוש זיהוי של התפיסות שהתגבשו במהלך החיים. אחר כך נרכש ידע איך לנטר את המחשבות (מעקב הדוק על מחשבה שמקלקלת לי), מדובר כמובן על מחשבות שליליות שמחבלות בהתקדמות האישית. למשל מאחר ואני לא ראויה "אני לא אעזוב את מקום העבודה בו אני לא מרוצה כי לא אתקבל למקום אחר או כי גם שם יהיה לי רע".

 

לאחר זיהוי התפיסות יש להבין איך הן משפיעות על המהלכים ההתנהגותיים שלי. בנוסף יש ללמוד לשהות עם מצבים לא נעימים ולפחד מהם פחות, ללמוד טכניקות נשימה שמטרתן להרגיע את הגוף והנפש ולחזק את הביטחון האישי בעצמי כמי שמסוגל להתמודד גם עם קשיים.

 

יש ללמוד כיצד לתרגם את המחשבה השלילית - מחשבה של תסריט שלילי או הפחדה עצמית למחשבה מחזקת ומאתגרת.

 

לסיכום - הבנת הקשר בין מצב בחיים, מה אנו חושבים עליו, איך אנו מסבירים (מפרשים) אותו לעצמנו, ואיך ההרגשה שנוצרת מכך משפיעה על ההתנהגות שלנו ויוצרת חרדה, הימנעות, או תחושה מתמדת של חוסר ביטחון.

 

מנגנון חשיבה כזה מתקיים שנים באופן אוטומטי. בטיפול נשאף לאוורר לעורר ולשנות אותו. שילוב טכניקות אלו מסייע כיום למטופלים רבים שלי ומאפשר לא פעם לטיפול להתנהל בקצב מהיר יותר.

bottom of page